Aylık eBülten - Nisan 2021

 

İSTA'dan

Webinar Gündemi: İş Hukukunda Tahkim Şartının İncelenmesi

İsmail Altay & Ural Aküzüm & Çağlar Korkmaz

29 Nisan 2021 Perşembe saat 19:00’da gerçekleşecek webinarımızda İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı ve YK üyemiz İsmail Altay, YK Başkan Yardımcımız Ural Aküzüm ile Çağlar Korkmaz “İş Hukukunda Tahkim Şartının İncelenmesi” konusunu tartışacaklar.

Webinar’a katılım için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilir veya Youtube hesabımızdan canlı olarak erişebilirsiniz.

Zoom linki: https://zoom.us/j/91283181163

Zoom webinar ID: ‪912 8318 1163‬‬

Youtube: https://youtu.be/MVYfo64nZK8

Webinar Gündemi: Patolojik Tahkim Anlaşmaları

Michele Potestà & Akın Volkan Arıkan

15 Haziran 2021 Salı saat 16:00’da gerçekleşecek webinarımızda YK üyemiz Akın Volkan ARIKAN ile Michele POTESTÀ “Patolojik Tahkim Anlaşmaları” konusunu detaylı olarak ele alacaklar.

Webinar’a katılım için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilir veya Youtube hesabımızdan canlı olarak erişebilirsiniz.

Zoom linki: https://zoom.us/j/97995811273

Zoom webinar ID: 979 9581 1273

Youtube: https://youtu.be/CRe6pFO0-oE

Üye ve Paydaşlarımızdan

Geleceğin arabulucuları yarıştı 

ISTAC tarafından dünyada ilk kez arabuluculuk ve tahkimi “Med-Arb” formatında aynı platformda buluşturan kurgusal arabuluculuk-tahkim yarışması düzenlendi.

Haberin devamı için Dünya

Tenfiz Engeli Olarak Kamu Düzeni

Kamu düzeni kavramına ilişkin Yargıtay uygulamasının ele alındığı; bu doğrultuda tenfiz davalarının yanı sıra kamu düzenine aykırılık iddiasının bir iptal sebebi olarak ileri sürüldüğü Yargıtay kararlarından da örneklere yer verilen makalenin devamı için Erdem&Erdem

Türkiye’de Çalışanların Buluş Hakları: Çalış, Çabala, Bul, Eline Geçsin Pul!

22 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşen webinarda, buluşları ile yaşadıkları ülkelerin bilimine hizmet eden ve onları COVİD 19 gibi hayatları kökten sarsan salgın hastalıklar karşısında tüm dünyaya karşı avantajlı kılan Türk asıllı bilim insanları, bu buluşları neden kendi vatanlarında yapmadı; Türkiye’deki yasal zemin buluş yapmak için motive edici mi; her şeye rağmen buluş yapan bilim insanları buluşlarının yarattığı pozitif katkının ne kadarını hak etmiş kabul ediliyor sorularının cevabına ışık tutan; Çalışan Buluşları Yönetmeliği’nin Türkiye’de ilk kez uygulandığı pilot tahkim yargılamasına ve ortaya çıkan düşündürücü sonuca ilişkin tecrübeler sunulmuştur.

Webinar kaydına Daha İyi Yargı Derneği Youtube sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dava Fonlama: Kavram, Adalete Erişim, Hukuki ve Etik Sorunlar 

Çalışmamız, dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan müesseselerden biri olan dava fonlamayı kavram olarak açıklamak, hukuki niteliklerini değerlendirmek, bu kurumun gerek uluslararası sözleşmeler ile gerek ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile teminat altına alınmış olan adalete erişim hakkı kapsamında doğurduğu etkileri yakından incelemek ve bu uygulama ile ilgili güncel hukuki ve etik sorunları tartışmak amacıyla hazırlanmıştır. Kullanım alanı sıklıkla uluslararası tahkim alanında gözlenen dava fonlamanın, bu alandaki uygulamasına dair de detaylı açıklamalara yer verilmiştir.(Önsözden)

Dr. Ural Aküzüm’ün yazmış olduğu kitabı Hukuk Akademisi’nden temin edebilirsiniz.

Ticari Davalarda Tahkim Eğitimi 3-4 Nisan 2021 İstanbul Barosu, TOBB

İstanbul Barosu Tahkim Merkezi ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbriliğiyle “Ticari Davalarda Tahkim Eğitimi” 3-4 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleşmiştir.

Eğitimciler arasında Yk üyelerimizden Av. Bennar Aydoğdu’nun ve Av. İsmail Altay ile onursal üyelerimizden Prof. Dr. H. Ercüment Erdem’in de olduğu eğitimin ayrıntılarına İstanbul Barosu sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yatırımcı Devlet Uyuşmazlık Çözüm Sistemi’nin (ISDS) Reformu Bakımından Önemli Bir Adım: Taslak Etik Kurallar 

Günümüzde yatırımcı devlet uyuşmazlık çözüm sistemi bağlamında en çok tartışılan ve uygulamada sorunlara yol açan hususlardan birisi de etik meselesidir. Bazı tahkim kurumlarının usul kurallarında etiğe ilişkin birtakım düzenlemelere yer verilmişse de söz konusu düzenlemeler sorunları çözecek yeterlilikte görünmemektedir. ICSID ve UNCITRAL Sekretaryalarının ortak çalışması neticesinde hazırlanan etik kurallar taslağı, ilgili taraflarla 1 Mayıs 2020 tarihinde paylaşılmıştır.

Makalenin devamı için Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Sayı:46, 2021

Tahkim Gündemi

Uluslararası Bloglardan Seçme Tahkim Makaleleri

Türkiye’den Tahkim Haberleri

Kore Şehitleri Cad. 17, Zincirlikuyu, 34394 İstanbul, Türkiye

T: +90 (212) 354 00 00 F: +90 (212) 274 20 95 E: info@ista.org.trwww.ista.org.tr

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.