Aylık eBülten - Şubat 2021

 

İSTA'dan

How to Conduct International Arbitration Cost Effectively or Indeed for no Cost at All!

Günümüzde tahkim yargılamasına ilginin giderek arttığı ve ticari iş kaynaklı uyuşmazlıklarda gittikçe daha fazla tercih edilmeye başlandığı bu dönemde yasal düzenlemelerde de karşılığını bulmaya başlayan Üçüncü taraf finansmanı kavramı, İçtem Legal, Dechert LLP, Omni Bridgeway ve İSTA iş birliği ile, 10 Şubat 2021 tarihinde yapılan webinarda Serkan İçtem, Mark Mangan, Tom Glasgow ve Ural Aküzüm tarafından tartışılmıştır.

Üye ve Paydaşlarımızdan

Tahkim ve Uygulanacak Hukuk

Milletlerarası Tahkimde Uygulanacak Hukuk konusu, 7 Ekim 2020 tarihinde, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Tahkim Merkezi'nin birlikte düzenledikleri bir sempozyumda ele alınmıştır. Sempozyumda sunulan tebliğler bu yayın ile akademisyenler ve uygulamacılara ulaştırılmaktadır.

Kitabı Hukuk Market’ten sipariş edebilirsiniz.

Milletlerarası Usul Hukukunda Bekletici Sorun

Bir Türk mahkemesinin başka bir Türk mahkemesi nezdindeki yargılamayı bekletici sorun yapabilmesi tartışmalı değildir. Ancak Türkiye’deki bir mahkemenin, sonucu kararını etkileyebilecek yabancı devlet nezdinde devam eden bir davayı bekletici sorun yapıp yapamayacağı hususu hakkında, öğretide ve Yargıtay içtihatlarında görüş birliği yoktur.

Makalenin devamı için İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Yıl 2020, Cilt 7, Sayı 2

Türk Hukukunda Genel İşlem Şartlarında Yer Alan Hukuk Seçimi, Yetki Anlaşması ve Tahkim Anlaşmalarının Hüküm 

Bu çalışma tüketici işlemlerinde yer alan hukuk seçimi, yetki anlaşması ve tahkim anlaşmalarını incelememektedir. Bu nedenle, bu çalışmada, söz konusu düzenlemelerin hüküm doğurması için borçlar hukukundaki şartların ne zaman karşılanmış olacağı konusu ele alınacaktır.

Makalenin devamı için Public and Private International Law Bulletin, vol: 40 - iss: 2, 2020: 1313–1350

Arbitration Procedures and Practice 2021 in Turkey

In Turkey, arbitration traditionally evolved as a dispute resolution mechanism, which was used more frequently in large commercial disputes where a foreign party is involved and mostly when a legal counsel is involved in the preparation of the principal contract between the parties.

Yazının devamı için Gün + Partners

Tahkimde Taraf Vekilliği Eğitimi 

Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Tahkim Merkezi iş birliğiyle ile 13-14 Şubat 2021 tarihinde, çevrimiçi olarak gerçekleşen eğitimde tahkim duruşmalarda taraf vekilliği, tahkimde geçici hukuki koruma önlemleri, hakem kararı, hakem kararının icrası ve hakem kararına karşı başvuru ve daha birçok konu anlatılmıştır. 

Tahkim Okulu: 2021 Değişiklikleri Işığında ICC Tahkim Kuralları

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı ve İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) olarak “Tahkim Okulu” adı verilen paneller serisinin 24. Paneli 24 Şubat 2021’de gerçekleşmiştir. Yorumcular arasında YK Eş Başkan Yardımcımız Av. Bennar Aydoğdu’nun ve onursal üyelerimizden Prof. Dr. H. Ercüment Erdem’in de olduğu panelde 2021 Değişiklikleri Işığında ICC Tahkim Kuralları tartışılmıştır.

Sigorta Uyuşmazlıklarında Dava, Hasar ve Tahkim Aşamalarında Arabuluculuk

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) olarak "Arabuluculuk Okulu" adını verilen projenin altıncı programı 17 Şubat 2021’de gerçekleşmiştir.

Programı Tahkim ve Arabuluculuk Okulu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Tahkim Gündemi

Uluslararası Bloglardan Seçme Tahkim Makaleleri

Uluslararası Tahkim Kurumları'nın web siteleri ve önde gelen tahkim bloglarından inovasyon, etik ve tahkime etki eden siyasi ve ekonomik dinamiklere değinen yazılara ilişkin derlememizden başlıklar aşağıda yer alıyor.

• Supreme Court Annuls Award Which Extended Arbitration Agreement to Third-Party Subcontractor

• Decisions of the Swiss Federal Supreme Court in 2020

• Arbitrators as Flamingos of Many Colors

• Artificial Intelligence and Arbitrators: Friends or Foes?

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.