Aylık eBülten - Temmuz 2022

Üye ve Paydaşlarımızdan

Tahkim Anlaşmasının Varlığına Rağmen Genel İflas Yoluyla Takip Yapılabilmesine İlişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun (“HGK”) 2019/574 E. 2021/1710 K. sayılı 21.12.2021 tarihli kararında, bu ilkeler 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda (“İİK”) düzenlenen genel iflas yolu ile takip ve iflas davası çerçevesinde ele alınmış, sözleşmede yer alan tahkim şartının varlığına rağmen iflas davasının mahkemeler nezdinde incelenip incelenemeyeceği konusu tartışılmıştır. Yargı yetkisinin mahkemelerce kullanılmasının genel kural, tahkimin ise istisna olduğuna vurgu yapan HGK, hak arama özgürlüğü kapsamında mahkemeye başvuran tarafın alacağına bir an önce kavuşmak için iflas yoluyla takip talebinde bulunması ve takibe itiraz üzerine mahkeme nezdinde dava açma yolunu seçmesi durumunda sözleşmedeki tahkim şartının öne sürülmesinin iyi niyetli bir yaklaşım olarak değerlendirilemeyeceği kanaatindedir. Bu doğrultuda HGK, tahkim şartının varlığı nedeniyle davanın usulden reddedilmesinin isabetsiz olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Duygu Öner Ayçiçek’in yazdığı makalenin devamı için Erdem&Erdem

ICSID Kurallarında Yapılan Kapsamlı Değişiklikler 1 Temmuz 2022 İtibariyle Yürürlüğe Girdi

ICSID Üye Devletleri tarafından 21 Mart 2022’de kabul edilen ve 1 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren Kurallar’ın yeni versiyonu ile; verimlilik, hız, şeffaflık ve üçüncü taraf finansmanı gibi kritik konularda yapılan değişikliklerin yanı sıra, yeni seri yargılama kuralları da yürürlüğe konulmaktadır. Öte yandan, ICSID tahkim süreçlerinin çevresel etkilerinin azaltılması açısından daha sürdürülebilir bir usul de hedeflenmiştir.

Makalenin devamı için Moroğlu Arseven

Tahkim Gündemi

Uluslararası Bloglardan Seçme Tahkim Makaleleri

Türkiye’den Tahkim Haberleri

Türk basınında yer alan tahkim ile ilgili haberleri derlediğimiz gündem notunda bu ay aşağıdaki başlıklar yer alıyor.

İstanbul Tahkim Merkezi ile İsviçre Tahkim Merkezi Işbirliğine Gidiyor

Nükleer Güç Santrali Projelerine İlişkin Uyuşmazlıkların Çözümünde Tahkim

Kore Şehitleri Cad. 17, Zincirlikuyu, 34394 İstanbul, Türkiye

T: +90 (212) 354 00 00 F: +90 (212) 274 20 95 E: info@ista.org.trwww.ista.org.tr

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.