24 January 2020 Hisarcıklıoğlu ICC’ye Türk Hakem Atamalarını Artırma Çağrısı Yaptı
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Milletlerarası Tahkim Divanı, ICC Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 24 Ocak 2019 tarihinde “15. ICC Türkiye Tahkim Günü” toplantısını düzenledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında ICC’ye Türk hakem atamalarını artırma çağrısı yaptı.
TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan, en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu ve Birinci Dünya Savaşı’nın, uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek amacıyla, bir grup girişimci tarafından, “barışın tüccarları” sloganıyla kurulduğunu aktardı.
ICC’nin kuruluşundan bu yana küresel ticaretin gelişmesi için birçok farklı oluşuma imza attığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ICC’nin zamanla, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, dünyada ticaretin artırılması, ticaretin önündeki engellerin ve ticaret uyuşmazlıklarının çözümü için referans kurum haline geldiğini ifade etti.
100 yılı başarılarla geride bırakan ICC’nin 21’inci asırdaki misyonunu “herkes için, her gün ve her yerde çalışan iş dünyası” olarak yenilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı’nın da ICC’nin en önemli hizmetlerinden biri olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, tahkim konularının Türkiye’de gelişim göstermesinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Tahkimi yaşayan biri olarak, şunu söylemek isterim. Eskiden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı, yılda 1 milyar doları geçmezdi. Sonra hükümetimiz, tahkimi, ulusal mevzuatımıza ekledi. Bunun da etkisiyle Türkiye’nin yatırımcılar nezdinde cazibesi arttı. Gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı, yıllık ortalama 10 milyar dolarlar seviyesine çıktı. Dolayısıyla tahkim, iş dünyası açısından çok önemli bir konu.
Biz iş adamları olarak iş bağlantılarımızı kurarken güvencede olmak isteriz. Zira ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek. Başka bir ülkede bunu yaptığınızda, bu risk daha da büyür. Çünkü her ülkede farklı mevzuat, farklı uygulama mevcut. Yatırımcıların, bunların hepsini bilmesi mümkün değil. Bu da ticaret ve yatırım iştahını azaltan bir durum. Herhangi bir ihtilaf durumunda, tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak konulmuş, bir başvuru merciinin bulunması, tüm tarafları korur. O ülkeyi, iş adamları nezdinde daha cazip kılar. Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir.”
Bugün gelişmiş ekonomilerde, ticari uyuşmazlıkların yüzde 75’inin tahkim gibi, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözümlendiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, bu sayede standart adli yargıya, 4 ihtilaftan sadece 1’inin gittiğini dile getirdi.
Türkiye’nin ICC tahkimi açısından önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“2019’da, ICC Tahkimi’ni en çok kullanan ilk 10 ülkeden biriyiz. Bu noktada Genel Sekreter Sayın Fessas’tan bir ricamız olacak. Türkiye’de çok iyi yetişmiş, deneyimli ve kaliteli bir hukuk camiası var. Madem ki ICC tahkimin bu kadar iyi bir müşterisiyiz, o zaman ICC’nin hakem atamalarında, ülkemiz hukukçularına daha fazla yer vermesini bekliyoruz. Son olarak bir talebimizi de sayın Adalet Bakan Yardımcımıza iletmek istiyorum; Türkiye’nin tahkim dostu bir ülke olarak nitelendirilebilmesi için mahkemelere de çok görev düşüyor. Hem tahkim yargılaması sırasında hakem heyetlerine yardım, hem de hakem kararlarının tenfizi açısından. Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay’ın bu konudaki olumlu katkılarını ve yapıcı tutumlarını bekliyoruz. Biz de TOBB olarak tahkimiz bilinmesi ve yaygınlaşması için çalışmayı sürdüreceğiz.”
Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ise, hükümetin ve Adalet Bakanlığı’nın iş hukukunda da alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını desteklediğini belirterek, “Bir gerçek var ki artık klasik yargılamalarla bu ticari ihtilafları halletmemiz mümkün gözükmüyor” dedi.
Tahkim konusunda Türkiye’de yapılan çalışmalardan bahseden Birkan, şunları söyledi:
“Bir gerçek var ki klasik yargılamalarla bu sorunları çözmemiz, bu ticari ihtilafları halletmemiz artık mümkün gözükmüyor. Avrupa’nın hatta neredeyse dünyanın en büyük adliye binalarını yapıyoruz. Yapıyoruz ama yaptığımız toplantılarda da bu binaların yetmediğini, hakim, savcı, memur eksiğimizi görüyoruz ve bunları tamamlamaya çalışıyoruz. Ancak bir şeyi fark ettik ki özellikle Adalet Bakanlığı olarak hukuk politikalarımızın temelinde son yıllarda alternatif çözüm yollarını destekliyoruz. Bu konuda da yine bizimle beraber en büyük çalışma ortaklarımız barolar ve odalar birliğimizdir. Yani sanayicilerimiz, ticaret erbaplarımız ve yine hukukçularımız hep beraber alternatif çözüm yolları geliştirerek bu sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz.”
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da sağlıklı bir ticaretin olması için barışın önemine dikkati çekti.
Ticaretin barışın sigortası olduğunu belirten Feyzioğlu, şunları söyledi:
“İnsanlığın ortak aklının ortaya koyduğu mucizevi çözüm ticareti güvence altına almaktır. Kadim gelenek bize bunu öğretmiştir. Ticaretin beşiği olan toprakların mirasçılarıyız. Ticaret bu topraklardan çıktı, tahkim bu topraklardan çıktı. Roma hukuku bu topraklardan çıktı. Bu konuda son dönemde yapılmış olan bilimsel araştırmalar Roma hukukunun kadim kaynağının Anadolu toprakları olduğunu bize ispatlamıştır.”
ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Genel Sekreteri Alexander Fessas ise tahkim mahkemelerinin anlaşmazlıklar için ilk başvuruların çözüm yerlerinden olduğunu anlattı.
Yolsuzluk ile ilgili konuların bile ilk olarak tahkim mahkemelerine intikal ettiğine dikkati çeken Fessas, “İnsan hakları ihlalleri de tahkim mahkemelerine intikal ediyor. Karbon değişikliği gibi çevre ile ilgili anlaşmazlıklar bile tahkime intikal ediyor. Uluslararası tahkim kendi kendini düzenleyen özerk bir sistem haline geldi. ICC küresel ticaretin kolaylaştırılması konusunda çok önemli bir rol üstleniyor. Milletlerarası tahkim kuruluşları bu sistemlerin bel kemiğini oluşturuyor.” ifadelerini kulandı.
Tahkim Günlerinin basına kapalı olarak yapılan bölümüne ilişkin programa ICC Türkiye’den erişebilirsiniz.