ICC 2019 Türkiye ve Dünya Verilerini Açıklandı

ICC 2019 Türkiye ve Dünya Verilerini Açıklandı

ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Genel Sekreteri Alexander Fessas 24 Ocak 2019 tarihinde İstanbul’da yapılan 15. ICC Türkiye Tahkim Günü” toplantısında 2019 Türkiye ve Dünya Verilerini Açıkladı

Fessas yaptığı konuşmada şu verilere yer verdi:

· ICC, Aralık ayında 25 bininci başvurusunu aldı.

· 2019 yılında ICC, açılan yeni dava sayısı açısından rekor kırdı, 869 yeni dava açıldı. Bunların 851’i ICC Tahkim Şartı’na dayanıyordu.

· 2019 yılında açılan davalarda 145 farklı ülkeden 2500’den fazla taraf temsil edildi. Ortadoğu, Hindistan ve Singapur’dan gelen başvurular dikkat çekici düzeyde artış gösterdi. Tarafların yüzde 15’i devletler ve devlet kuruluşlarıydı.

· Bu davalarda 1500’den fazla tahkim uygulayıcısı hizmet verdi ve bunlar 87 farklı ülkeden geliyordu. Bu da rekor bir sayı olarak kayıtlara geçti.

· 2019’da ICC Tahkim Mekanizmasında 1600’den fazla derdest dosya yer aldı.

· ICC Acil Tahkim Mekanizması, 2019’da 23 acil tahkim başvurusunu işleme aldı. Acil Tahkim Mekanizması devreye girdiğinden bu yana 117 dava görüldü.

· Türkiye ilk 20 ICC kullanıcısı arasında yer aldı. 50’den fazla taraf geçtiğimiz yıl kaydı yapılan yeni dosyaların tarafları oldu. Türkiye’den gelen uyuşmazlıklar içinde inşaat, mühendislik, enerji, ulaştırma, telekomünikasyon, finansal hizmetler sektörleri ön plana çıktı.

· ICC 3 önemli uluslararası davada bilirkişilik görevi üstlendi. Akredite bir kurum olarak dünyada tanındı ve İngiltere, California ve Mısır mahkemelerinde bilirkişi olarak yer aldı.

Verilerin yanı sıra tahkimdeki gelişmeleri de yorumlayan Fessas, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Genel Sekreteri Alexander Fessas ise tahkim mahkemelerinin anlaşmazlıklar için ilk başvuruların çözüm yerlerinden olduğunu anlattı.

Fessas; Yolsuzluk, insan hakları ihlalleri ve iklim değişikliği ile ilgili anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere birçok yeni konunun tahkime intikal etmeye başladığını ileterek şöyle konuştu: “Uluslararası Mahkemelerin kurulmasına ilişkin yaklaşımlar olsa da tahkim kendi kendini geliştirerek, mevzuatlarını ve uygulamasını güncelleştirerek kendi değerlerini bünyesinde barındıran bir sistem haline geldi. Tahkim kendi uygulayıcılarını ve akademisyenlerini yetiştirerek kendi cemiyetini topladı. Bu sistem anlaşmazlık çözümünün ötesinde küresel ticaretin kolaylaştırılması açısından önemli bir rol üstleniyor. “

Güçlü etik değerlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Fessas, etik değerler ve tecrübeli kuruluşların olmaması durumunda tahkime duyulan güvenin zedeleneceğini aktardı. ICC Yüzüncü Yıl Beyannamesi’nde taahhüt ettikleri şekilde; yenilikçiliği, tahkim süreçlerine yatırımı ve alternatif anlaşmazlık çözümleme yönetmelerini aktörler bir araya getirerek geliştireceklerini illetti.

Tags: