Vahap Munyar: İstanbul, dünyanın ‘adalet merkezi’ listesine girer mi

Vahap Munyar: İstanbul, dünyanın ‘adalet merkezi’ listesine girer mi

Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar, “İstanbul, dünyanın ‘adalet merkezi’ listesine girer mi” sorusunu köşesine taşıdı. Vahap Munyar Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) buluşmasında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin sözlerine şöyle yer verdi:

“Büyükekşi, yıllar önce yaptığı “ticaret hakemliği”ni TİM’in Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte kurucusu olduğu İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) buluşmasında anlattı. ISTAC Başkanı Prof. Ziya Akıncı, ISTAC ve TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ISTAC Yönetim Kurulu Üyeleri Müjdat Keçeci, Rıfat Bacanlı, Genel Sekreter Candan Yasan Tepetaş ve TİM Başkanvekili Tahsin Öztiryaki’nin katıldığı toplantıda, Büyükekşi’nin anlattığı öykü üzerine “tahkim”le “mahkeme”nin farkını şöyle ortaya koydu:

– Dünyada “duruşma” için İngilizce “hearing”, yani “dinlemek” kelimesi kullanılır. Biz o kelimeyi nedense “duruşma” diye çevirmişiz. Mahkemeler, “Duruşma”nın kökeni “Durmak”tan etkilenmişçesine uzadıkça uzuyor. İddia ve savunmalar yazılı alınıyor, zaman yetersiz diye tarafların dinlenmesi belirli kalıplara sıkışıyor. Davaların sonlanması yılları alabiliyor.

Yazının tamamını Hürriyet Gazetesi web sitesinden okuyabilirsiniz: