Türkiye, ABD Hakkında DTÖ Uyuşmazlık Çözüm Mekanizmasına Başvurdu

Türkiye, ABD Hakkında DTÖ Uyuşmazlık Çözüm Mekanizmasına Başvurdu

Türkiye, ABD hakkında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvurdu. Başvuru, ABD’nin boru ve tüp ürünlerine ilgili anlaşmalara aykırı şekilde gümrük vergisi uyguladığı iddiası ile yapıldı. 60 günlük uzlaşı sürecinden sonuş alınamazsa uyuşmazlık tahkime gidecek.

Söz konusu uyuşmazlık öncelikli olarak çelik sektörünü kapsıyor ve ABD’nin tarife dışı engel niteliği taşıyan bir anti-damping soruşturması sonucu alınmış gümrük uygulamalarını içeriyor.

Türkiye, mevcut düzenlemenin bazı önemli ve metodolojik yönleri ile telafi edici vergilerin, DTÖ’nün Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Tedbirler Anlaşması (SCM Anlaşması) ve Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması’na (GATT) uygun olmadığını iddia etti.

Türk Çelik Sektörü ABD’nin Korumacı Politikalarından Rahatsız

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dalbeler, ABD’nin Gümrük Politikalarına ilişkin olarak daha önce VOA’e yaptığı bir açıklamada Amerika’nın mevcut ticaret politikalarının giderek daha korumacı bir hal aldığının ve bunun adil ticaret önünde Türkiye dahil diğer ülkeler için engel oluşturduğunu söylemişti.

Amerika’nın politikalarının tüm dünyaya emsal oluşturması ve bu şekilde korumacılığın giderek tüm dünyaya yayılması endişesini de dile getiren Dalbeler: “Son zamanlarda yerli sanayinin Washington üzerindeki baskıları sonucunda Amerika serbest ticaret ortamından hafif hafif kaymaya başladı. Bu konuya itiraz etmemiz lazım, çünkü sesimizi çıkarmadığımız takdirde iş daha fazla korumacılığa dönecektir.” ifadelerine kullanmıştı.

Bakan Zeybekçi WTO’ye Başvurulacağını Açıklamıştı

Konu ile ilgili olarak Ocak Ayında WTO’ye başvurulacağını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi şu ifadeleri kullanmıştı “Bütün bu gelişmelerin olduğu bir ortamda, ABD, Türk çelik sektörüne yönelik son derece saçma, hiçbir gerekçesi yok, antidamping soruşturması açtı ve ilave gümrük vergisi koydu. Gerek gaz, gerek petrol taşımacılığı ve diğer alanlarda kullanılmak üzere iyi teknolojiyle Türk çelik sektörünün ürettiği borulara ilave gümrük vergisi koydu. Gerekçe de son derece komik. Üç defa soruşturma açtı, sıfır çıktı. Dördüncüde ‘Türkiye’deki üretici bir firma bir ham maddeyi Ereğli Demir Çelik’ten aldığı için.’ Alabilir, nesi var? Özel sektör, kamuya açık, borsada. ‘Ama Ereğli Demir Çelik’in bir kısım hissesi de OYAK’ta.’ Olabilir, OYAK da bir emeklilik fonu. ‘OYAK bir Ordu kuruluşu olduğu için devletle bağlantısı olduğundan, devlet buradan gizli bir şekilde bunu sübvanse etti’ diyerek, alakasız bir şekilde, ‘suyu sen bulandırıyorsun’ mazereti bularak böyle bir antidamping soruşturması.”

Zeybekci ayrıca, Trump’ın korumacı, içine kapalı, milliyetçi ve farklı ekonomi söylemleriyle ön plana çıktığını ve bunların sonuçlarının gelecek günlerde görüleceğini dile getirdi.

Uyuşmazlık 60 Gün Sonra Tahkime Gidebilir

Türkiye’nin konuyu görüşme talebi, DTÖ’de resmi olarak tartışılacak. Görüşmelerde, taraflara konuyu tartışmak ve dava açmadan tatmin edici bir çözüm bulmak için fırsat sağlanacak. Mevcut DTÖ kuralları gereği, ABD 60 gün içinde konuya çözüm bulabilir ve bu amaçla Türkiye ile görüşmeler yürütebilir.

Yine kurallara göre, eğer soruna 60 gün içinde çözüm bulunamazsa, Türkiye, DTÖ’den hakemlik yapmasını isteyebilir ve Amerikan tarafına karşı yargılama talebinde bulunabilir. Bu durumda yargılama WTO sekreteryasında özel bir tahkim usulü ile gerçekleştirilecek.

WT/DS523/1 Dosya Numarası ile başlatılan talebe ilişkin WTO Web Sitesinde yer alan haber:
https://www.wto.org/english/news_e/news17_e/ds523rfc_08mar17_e.htm

DTÖ uyuşmazlık çözüm mekanizmasının işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi wto.org web sitesinde yer almaktadır:
https://www.wto.org/english/tratop_e/dispu_e/dispu_e.htm

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıklamalarının ayrıntıları için:
http://www.milliyet.com.tr/turkiye-abd-yi-dto-ye-sikayet-ekonomi-2379346/

Tags:
, ,