Kazanan Takımlar Genç ISTAC IV. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nı Anlatıyor

Kazanan Takımlar Genç ISTAC IV. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nı Anlatıyor

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) üniversiteli gençler arasında düzenlenen kurgusal dava yarışması yapıldı. Genç ISTAC platformu tarafından organize edilen 4. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması, pandemi koşullarında ilk kez online platformda gerçekleşti.

Üniversiteli genç hukukçular, 3 gün boyunca kurgusal dava duruşmalarında ter dökerken, online duruşma maratonuna dönüşen yarışmada Bilkent Üniversitesi ekibi birinci, Galatasaray Üniversitesi takımı ikinci, Ankara Üniversitesi ekibi üçüncü oldu.

Yarışmaya katılan tüm ekiplerin bu mücadeleyi baştan kazandığını vurgulayan ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Artık geleneksel hale gelen yarışmamıza katılmakla sizler mesleğin zirvesine Everest’e çıkmayı hayal ettiniz, emek verdiniz. Artık hepiniz geleceğin tahkim avukatısınız, tahkimde gelecek sizlersiniz” mesajını verdi.

Yarışmayı ilk iki sırada tamamlayan Bilkent ve Galatasaray Üniversitesi takımlarının izlenimlerini İSTA E-Bülteni için derledik.

Birinci Olan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Takımı adına Duygu Gümüşcü, Nadide Kara, Ongun Özel ve Ahmet Yaşar

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Genç ISTAC Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nın düzenlenmeye başladığı 2016 yılından bu yana her yıl ilk üç takım arasında yer almış olan ve iki kez birincilik ödülüne layık görülen Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni temsilen Kasım 2019’da başladığımız bu yolculuk bizim için öğretici olduğu kadar heyecanlı, zorlu ve sürprizlerle dolu geçti.

Yarışmaya katılmaya karar vermek bir dördüncü sınıf öğrencisi için başta riskli görünmüştü, ancak Temmuz 2020’de yarışmadan birinci ayrıldığımızda kazandığımız tecrübenin eşsiz olduğunun farkındaydık. Yarışmanın ilk adımı olan dilekçe yazım aşamasında takım oyuncusu olmak nedir öğrenerek işe başladık. Yarışmanın sonuna kadar bu ruhu taşımaya özen gösterdik.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından bize kazandırılan çok yönlü nosyonu kullanabildiğimiz için ve olay metnindeki her hususu etraflıca sorgulayarak kendimizi uluslararası tahkim konusunda farklı kademelerde geliştirebileceğimiz bir fırsatın bize sunulmuş olmasından dolayı çok mutluyduk. Ulusal ve uluslararası farazi tahkim yarışmalarını çok iyi bilen ve çevrimiçi duruşmalar konusunda tecrübeli bir koçla çalışıyor olmanın avantajını ise yarışmanın her aşamasında hissettik. Gerek dilekçe yazım aşamasında gerek duruşmalara hazırlanırken üniversitemizin ve çok değerli hocalarımızın desteğini arkamızda hissetmek bu yarışmayı kazanmaktaki en büyük motivasyonumuz oldu.

Sıkı bir çalışma temposu içinde heyecanla Mart ayında yüz yüze duruşmaları beklerken Covid-19 pandemisi sebebiyle yarışmanın ertelenmek zorunda olduğunu öğrendiğimizde emeklerimiz boşa gideceği için başta çok üzüldük. Ancak yarışmanın çevrimiçi platforma taşındığının duyurulması bu yarışma için emek vermiş olan tüm takımlara teselli oldu. Dünyamız bir pandemi ile mücadele ederken bizi ayakta tutan, emeklerimizin boşa gitmemesi hatta daha da anlam kazanması için bu yarışmanın hakkını vermeliyiz düşüncesiydi. Bu yılki yarışma sayesinde hem dilekçe yazımı aşamasına hem fiziki duruşmalara hem de çevrimiçi duruşmalara hazırlanarak beklediğimizin çok ötesinde bir tecrübe edindik. Hatta belki Türkiye’de çevrimiçi tahkim yargılaması konusunda en tecrübeliler arasına girdik. Bu tecrübe içinse minnettarız.

Duruşmalar esnasında alanında uzman hakemler önünde, onların sorularını yanıtlamaya çalışarak müvekkilimizi savunduk. En önemlisi ise yarışmanın her anından keyif almaya çalıştık, sonuçta bu yarışma geleceğin tahkim avukatlarına tahkimi sevdirmeyi ve onları bu camiaya kazandırmayı amaçlıyordu. Bu farkındalıkla birinciliği göğüslediğimizde takım olmanın önemi, birlikte omuz omuza durmanın hazzı ve emeklerimizin karşılığını almanın büyük mutluluğu ile birbirimize sarılarak başarımızı kutladık.

ISTAC IV. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması, içinde bulunduğumuz bu olağanüstü dönemde birçok hukuk öğrencisi için dört günlük paha biçilmez bir deneyim oldu. Bizlere bir amaç verdi ve kendi özelinde tahkimi tanıtma ve sevdirme amacını gerçekleştirdi. Yarışmadan bize kalmış olan baştan sona kadarki mücadeleyi, eşsiz tecrübeleri ve dostlukları asla unutmayacağız.

İkinci olan Galatasaray Üniversitesi takımı adına Oğuzhan Balcı, Nilüfer Kır, İrem Naz Kuzum, Erkam Dinç

ISTAC 4. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’na katılmaya karar vererek takımı oluşturduğumuz tarihte dört takım üyemizden biri İstanbul’da iken kalan üyeler olarak ise Erasmus programıyla Fransa’nın farklı şehirlerinde bulunmaktaydık. Fiziksel olarak bir araya gelmemiz imkansız olduğundan ötürü yarışmaya hazırlanırken birbirimizle video konferans yöntemiyle iletişime geçtik ve belirli aralıklarla yarışma konusu üzerine yaptığımız araştırmaları paylaştık. Dilekçelerimizi yaptığımız araştırmalar ışığında oluşturup yarışmanın ilk aşamasını tamamladıktan sonra ise Türkiye’ye dönmüş ve bu sene okulumuz Galatasaray Üniversitesi’nin ev sahipliği yapacağı duruşmaları beklemeye başlamıştık.

Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi sebebiyle duruşmaların ertelendiğini öğrenince ilk etapta duruma üzülmüş ve yarışmanın tamamlanamayacağını düşünmüştük. Ancak geçtiğimiz Temmuz ayında Genç ISTAC yetkililerinin özverili çalışmaları sayesinde belki birçok tecrübeli avukatın dahi henüz yaşamadığı bir tecrübeyi yaşayarak çevrimiçi ortamda duruşmaları gerçekleştirme fırsatına eriştik. Birbirimizden ve araştırma yapacağımız birçok kaynaktan uzak olmamız en başta bizi zorlasa da daha sonradan yarışmanın da çevrimiçi olarak devam ettirilmesi ile aslında başından sonuna kadar çevrimiçi çalışmış ve bu tecrübeyi kendimiz için bir avantaja çevirmiş olduk. Duruşmalar yarışmanın başından sonuna kadar kademe kademe daha zorlu ve eğlenceli geçti.

Bir yandan her duruşma öncesinde yaşadığımız heyecan ve adrenalin ile terlerken diğer yandan da farklı üniversitelerin hukuk fakültelerinde okuyan gelecekteki meslektaşlarımız ile tanışma şansını elde ettik. Duruşmalar esnasında birbirinden değerli hakemlerin sorularına cevap vermeye çalıştık ve onlardan çok güzel geribildirimler aldık. Devletin resmi yargı organlarına alternatif olarak tahkimin gitgide yaygınlaştığı günümüzde; hakem heyetinin önünde dilekçelerimizi sözlü biçimde anlatarak, iddialarımızı tam olarak yansıtma ve onları ikna etme olanağı bulduk. Devlet mahkemeleri nezdindeki uyuşmazlık çözüm sürecinin aksine daha dinamik bir şekilde gerçekleşen tahkim yargılamasında, uyuşmazlığın konunun uzmanı kişiler tarafından sonuca bağlanması ile hem iddia ve savunmalarımızın aslında ne kadar değerli olduğunu hem de heyetin taraflara verdiği güveni görmüş olduk. Üç gün süren bu yarışmayı ikincilik ve bir miktar yorgunluk ile tamamlarken tüm takım üyeleri olarak geriye dönüp baktığımızda bu organizasyona katılmakla çok doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz.

 

Yarışma Hakkında

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması (GTAY) aslında 21-22 Mart 2020 tarihlerinde Galatasaray Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilmek üzere planlanmıştı. Ancak, 13 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk Covid 19 vakasının tespit edilmesi ve ardından pek çok önlemin devreye girmesiyle birlikte yarışma ertelendi.

24 Temmuz Cuma günü ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, Genel Sekreter Av. Yasin Ekmen ve GTAY Komisyonu üyelerinin açılış konuşmalarıyla başlayan yarışma, 26 Temmuz 2020 Pazar günü gerçekleşen final duruşmasıyla son buldu. Online platformda tahkim şölenine dönüşen yarışma başarıyla noktalandı. ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı geleceğin tahkim hukukçularına önemli mesajlar verdi.

Akıncı, “Çok tecrübeli ticaret avukatlarının yaşamadığı bir deneyimi yaşadınız. Çevrimiçi duruşma modeli pandemi süreciyle birlikte artık bizim hayatımızın, tahkim dünyasının bir parçası oldu. Bu dönemde İstanbul Tahkim Merkezi’nde duruşmalar çevrimiçi yapılıyor. Dolayısıyla aslında geleceğin tahkim avukatlarını şu anda yaşadığımız duruma hazırlamak için bundan iyi bir fırsat olamazdı. Önemli olan şey bir hedefinizin olması, bunun neticesinde kendi kapasitenizi deneyimlemenizdir.” dedi

ISTAC Genel Sekreteri Av. Yasin Ekmen ise “Bugün 20-30 yılını devirmiş birçok avukat sizin bulunduğunuz bu ortamı yaşamadı, meslek hayatlarında da yaşamıyor. Yani, mahkemelerdeki iş yükü nedeniyle dosyasını tam anlamıyla sözlü olarak sunamıyorlar. Ama siz, mesleğin böyle erken bir döneminde böyle bir organizasyonda dosyalarınızı hazırlayıp sunum yaparak önemli bir tecrübe yaşadınız, bunun size önemli bir özgüven kazandırdığına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

GTAY organizasyonuna ilişkin olay metni Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu tarafından hazırlanmış ve 24 Ekim 2019 tarihinde yayınlanarak yarışma başvurulara açılmıştı.

Bu yılki yarışmaya İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Isparta, Eskişehir, Kayseri ve KKTC’den 63 farklı takım başvurdu. Ancak pandemi koşullarının da etkisiyle bazı takımların çekilmesi sonucu, yarışmada 24 farklı üniversiteden 45 takım ve 230 hukuk öğrencisi mücadele etti. 3 günlük kurgusal duruşma maratonunun ardından, final duruşmasında ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu Ortağı Av. Okan Demirkan, Coşar Avukatlık Bürosu Ortağı Av. Utku Coşar hakem olarak yer aldı.

Final mücadelesinde İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ekibi birinci, Galatasaray Üniversitesi takımı ikinci, Ankara Üniversitesi ekibi üçüncü oldu. Ankara Üniversitesi takımından Ecenur Dal “Geleceğin Tahkim Avukatı” seçilirken, aynı ekip “En iyi Dava Dilekçesi Ödülü”nü de kazandı. “En İyi Cevap Dilekçesi Ödülü”ne ise Bahçeşehir Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi takımları layık görüldü.

 

Etiketler: